Transakčná daň = výpalné štátu, Kotlár to mal urobiť inak a školstvo môže šetriť, program Erasmus+ a mnoho otázok

Je toho trošku veľa. Výpalný balíček sa už schválil a možno budú zmeny. Ani by som sa nečudoval. To čudo vo forme transakčnej dane je niečo neuveriteľné. Minulá vláda mala financmajstra totálneho amatéra, až mi je z toho zle, keď teraz poukazuje Olajno na nedostatok odbornosti nového ministra zdravotníctva.

Dobre, o tom potom. Teraz k tej nemožnej dani a koľko dali ministrovi financií banky za nových klientov a darček vo forme zavedenia povinných účtov v celkovej výške možno aj 20 miliónov. Super kšeft pre banky. Tu by v pohode stačilo, ak by pribudla výpalná kolónka v IB a nový výpalný špecifický symbol, trebárs 0666. Vôbec by nebolo potrebné zavádzať nové bankové účty, ale výpalné a kšeft pre banky musia fičať. No a ako budú obchádzať legálne živnostníci, ale aj iné firmy tento hlúpy systém? Trebárs sa dohodnú na platbe cez osobné účty a pošlú bloček e-kasy a je po kačinej svadbe. Prachy za vedenie zoberie len banka a ostatné menšie platby pôjdu v hotovosti. Poniektorí radšej prerušia, alebo zrušia živnosť a poputujú na úrad práce po podporu. Pre štát to bude len ďalšie mínus. Dokonca môžu urobiť tak, že zoberú objednávky, na mesiac sa prihlásia, vybavia a finito. Cesta sa vždy nájde a je to len zbytočná buzerácia občana – tvorcu HDP štátom. Ostatné možnosti ako platba kartou a platba 2 € ostáva v hre. Koľko to len ten štát zarobí? Veľké firmy budú kumulovať faktúry atď.. Kto teda bude najviac postihnutý? Obyčajný občan, pretože znovu všetko zdražuje a podnikatelia sa budú vyhovárať na transakčnú daň. A čo v prípade reklamácie, uznania reklamácie a návratu peňazí? To aj z takejto transakcie sa bude platiť daň napríklad medzi dvoma právnickými subjektami, ako napríklad v prípade výstavby cesty a potom jej reklamácie, alebo hoci aj PC ak je poruchové a je potrebné ho vrátiť? To ste tam fakt všetci mešuge? Kto to vlastne pripravoval? Aký experti?

Najviac postihne takáto daň aj tretí sektor. Tu sa bojuje o každé €. Chápem, že tým tam hore s platmi od 5000 do 7500 € mesačne to je ale že úplne jedno. Zoberme si napríklad nadácie, alebo samotný program Erasmus+, kde sú v hre stovky projektov a ide o milióny pre školy či mládež, alebo rozličné komunity a sú to európske peniaze. Aj tu je otáznik, či vôbec môžu byť takéto prostriedky zdanené. Agentúra schváli projekty a rozpošle peniaze, už len tu vzniká daňová povinnosť v tisícoch. Potom prídu financie na účet aplikanta a ten zase zo všetkého platí daň. Možno sa mýlim, ale opravte ma. Pre malý grant by to vychádzalo možno 120 – 240 €, ale organizácie, ktoré len tak tak prežívajú, si to jednoducho nemôžu dovoliť a školy? Toto nie je normálne.
Prešiel by som k tým školám. Len tak dlhodobo uvažujem, načo nám je ten 9. ročník? V období, keď sa zavádzal, bola vysoká nezamestnanosť a potrebovali to nejako znížiť. Veľmi dobre si to pamätám. Prečo sa nemôžeme vrátiť k osemročnej základnej škole? Sú to stámilióny z rozpočtu štátu, ale hlavne miest a obcí, pod ktoré ZŠ patria. Hneď by sa uvoľnili aj učitelia, aj miesto v školách a to dokonca aj v Blave.

Ďalej k vysokým školám. Prečo sa za ne neplatí, ako na západe? Také tituly ako u nás sú mnohokrát na smiech a potom vyplakávame, že nemáme odborníkov a aj tí, čo ich máme, nám utekajú. Časy socializmu sa skončili, len v školstve akosi nastal komunizmus. Nech univerzity bojujú o študentov, aj tak je vysokoškolákov zbytočne veľa a radšej nech sa uznáva aj prax do rovnakej platovej triedy. Najlepší nech dostanú štátne štipendium s tým, že ostanú u nás trebárs minimálne 10 rokov a ak nie, tak školné zaplatia. Štátne univerzity by mali byť dotované len s takými odbormi, ktoré potrebuje štát a podobne aj vedecké inštitúcie. Niektoré ústavy fakt neviem, načo slúžia a čo tam ľudkovia vlastne produkujú.
Vrátim sa aj ku Kotlárovi, osobne som si predstavoval, že nejaká správa o riadení pandémie bude prioritne zameraná napríklad na riadenie pandémie a vyvodenie hmotnej zodpovednosti všetkých zúčastnených osôb. Ďalej malo riešiť napríklad vyše 20.000 podnetov na NCZI, ktoré podali občania po zhoršení zdravotného stavu a nič sa s tým doteraz nerobilo. Ďalej mali byť aj lekári zobratí na zodpovednosť za to, že tvrdili, že po vakcíne nemôžete ochorieť atď.. Napríklad som vôbec nepochopil, prečo nemohli byť uznávané krvné testy na protilátky a museli sme si nechať špárať nosy a prečo vôbec mali byť očkovaní ľudia, ktorí chorobu prekonali? Možno, že to v tej správe bude, uvidíme, ale je tu veľmi veľa otázok a to hlavne s nič nerobením nahlásených prípadov po vakcinácii.

Transakčná daň – vládne výpalníctvo par excellence a neskutočná podpora bankám!

28.09.2024

Tak takúto daň skutočne ani Matelko nevymyslel. Neveril som, že s takouto vyloženou somarinou, veď čo už, expresíva tu lietajú sprava doľava a mňa to už ako občana skutočne prestáva baviť. Nikto ani len nevie, ako to bude v tomto chaose návrhov vyzerať. Ekonomikou sa zaoberám roky a vždy som každého kritizoval za absolútne nesystémové kroky. Najprv sa dušovali, že [...]

Z ľavice neopravica a šetriť by mala vláda začať od seba

25.09.2024

Toto veru šetrenie nie je. Ak vláda ide len zobrať financie od ľudí a ľudia z toho majú veľké guľové, tak toto šetrenie isto nie. Neviem ako, ale nič iné mi pri transakčnej dani nenapadá ako veľká … doplňte si. Mimochodom, neviem, či bude s týmto „extra nápadom“ stotožnená EÚ. Pretože mnohé právne subjekty využívajú granty od škôl cez mestá, [...]

Kultúra, čo to vlastne si a čo ak štrajkujúce dosky neotvoria svoje brány?

06.09.2024

Včera som si pozeral reportáž o možnom štrajku v našich divadlách a ako Janka Kovalčíková si nevie predstaviť, že sa divadlá zatvoria. Podotýkam, mám ju rád ako herečku a nemám proti žiadnemu hercovi nič, ak si vykonáva svoje povolanie dobre. Podobne ako v iných profesiách, striktne oddeľujem profesionalitu od politického názoru, či akéhokoľvek iného názoru. Tie [...]

les, hubár

Hubári miznú v lesoch: Z Česka a Poľska hlásia obete, na Slovensku sa stratila seniorka

18.10.2024 13:16

Hubárska sezóna je v plnom prúde. No s nárastom počtu hubárov rastie aj počet tragických prípadov.

Tomáš Valášek

Progresívci žiadajú mimoriadny výbor k prepúšťaniu diplomatov v rezorte diplomacie

18.10.2024 13:15

Blanár pripravuje podľa opozičného hnutia PS prepúšťanie viacerých skúsených diplomatov.

seniorka, podvod

Podvodník sa vydával za policajta, 82-ročnú dôchodkyňu okradol o tisíce eur

18.10.2024 13:05

Polícia apeluje na seniorov, aby boli pri komunikácii s cudzími osobami opatrní.

Protest uciteľov / Školstvo /

Školskí odborári nesúhlasia s návrhom štátneho rozpočtu, nevylúčili štrajk

18.10.2024 12:37, aktualizované: 13:14

Odborári trvajú na požiadavke valorizácie tarifných platov všetkých zamestnancov školstva minimálne o desať percent.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 656
Celková čítanosť: 4012431x
Priemerná čítanosť článkov: 6117x

Autor blogu

Archív