Založ si blog

Sloboda, právo a povinnosti

Začnem svojou definíciou chápania súčasnej doby. Hranica slobody, práva a povinnosti substancie, jedinosti, vo všeobecnom význame (zahrňujúci živú aj neživú prírodu a prostredie) a v ľudskom ponímaní jednotlivca, skupiny končí zásahom do slobody, práva a povinnosti inej substancie, jedinosti, vo všeobecnom význame (zahrňujúcim živú aj neživú prírodu a prostredie) a v ľudskom ponímaní jednotlivca, skupiny.
Úplne v skratke. Sloboda človeka končí presne tam, kde narazí na hranice slobody druhého človeka. Ako som tak uvažoval o tejto definícii, pohrával som sa aj s myšlienkami a výrokmi náboženských osvietených ľudí či božstiev.
Ježiš podľa Matúša povedal: „Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im.“ (7,12)
S týmto výrokom sa dá súhlasiť len do istej miery a to do takej, akí ľudia to sú. Ak dobrí a morálni, je to v poriadku. Čo však ak sa touto radou budú riadiť devianti? Čo ak si za svoje tento výrok zoberú masochisti? V podobnom znení to bol aj Konfucius atď. Len s jedným akosi nerátali a to so zvrátenosťou človeka.
Napríklad islam by podľa môjho výroku nemohol ani existovať. Podobne by nemohli existovať ani reči o nejakom vyvolenom národe. Taký jednoducho neexistuje. Monoteistické a dogmatické náboženstvá sa dostali na rázcestie medzi skutočnosťou reálnej viery a materialistickou mocou cirkevných inštitúcií. Je zvláštne, že píšem o cirkevných inštitúciách, ako o materialistoch, ale ináč sa nedá. To, čo pôvodne myslel Ježiš, nezodpovedá súčasnému stavu. Vôbec tu nejde o veriacich, ale o moc peňazí a veľkosti majetku. Čo by sa asi stalo, ak by sa cirkev vzdala majetku v prospech svojej komunity? To platí asi o všetkých náboženstvách.
Budhizmus však z tohto marazmu vystupuje ako nejaká vlajková loď spiaceho Boha a vystupuje tu skôr ako filozofický smer a nie náboženstvo. Ak by sa stretol Ježiš s Budhom, určite by si rozumeli.
Už som asi naštval mnohých, obyčajný keramik rozoberá filozofické smery a náboženstvá. Pri kruhu a hline si však naozaj uvedomíte našu smrteľnosť a obrátenia sa na prach, z ktorého aj pochádzame. Molekuly, atómy, bozóny, sme len súčasťou matky Zeme – obyčajných prachovým zrnkom vo vesmíre – a že vraj páni tvorstva.
Znovu zopár praktických vysvetlení mojej definície. Ak by sa niečím podobným riadili mocní, nič z toho by sa nedialo, čo sme poznali v histórii. Vojny, vraždy, násilie a kto vie čo ešte. Určite by zlo nezmizlo, človek má chuť po moci a ovládania v sebe, ale prispelo by to k lepšej spoločnosti.
Napríklad v médiách, ale aj v politike sa neskutočne klame a nastáva diktatúra liberálnej demokratickej moci, ktorá má jedinú pravdu. Je tu mediálna vojna medzi denníkmi ako SME, Denník N atď. verzus Slobodný vysielač, Zem a Vek ….. Smečko či Nko má vždy pravdu a ostatní sa mýlia. Zakazujú iný názor a vytvárajú dojem svojej neomylnosti. Tu však podľa definície zasahujú do slobody názoru iného jedinca či skupiny.
Teraz jeden príklad už z trápnej situácie v Malackách a nielen tam. Definícia sedí. Prečo neprispôsobiví občania môžu zasahovať do slobody iného človeka? Príkladov sú tisíce. Sme na rozhraní pádu civilizácie. Pred tým to však môže dopadnúť všelijako.
Ešte jeden príklad z politiky a nielen tej vrcholovej. Jednotlivec, platiteľ daní, za ktoré by mal od štátu dostávať služby a informácie na ktoré má právo, pretože si vykonal svoju povinnosť platiť tieto služby nič také nedostáva. Že vraj neznalosť zákona neospravedlňuje. Náhodou by nemal štát ľudí, ktorých sa zákon dotýka, informovať? Nie je tým porušená sloboda informácií? No a čo miestni úradníci, tendre, obstarávania, dáte žiadosť a nič sa nedozviete. V takom prípade máte nárok na revoltu, respektíve nútenú slobodu. To znamená za pomoci existujúcich pravidiel prevziať moc a upraviť ich podľa požiadaviek skutočných entít, ktoré tvoria spoločnosť, vrátane prírody.
Dokonca sa táto definícia slobody zhoduje s definíciou filozofa Petra Singera – chrániť zvieratá a možno by sa uplatnila aj na najtenšom ľade v prípade eutanázie či bioetiky. Prečo príklad eutanázie? Ak je niekto v totálnych bolestiach a nevyliečiteľne chorý, každý vôkol neho už trpí a dokonca aj spoločnosť, je to vecou jeho osobnej slobody, či odtiaľto odíde alebo nie. Nikomu nebude zasahovať do slobody. Iste, sú to zložito-jednoduché otázky. Spoločnosť má však jeden obrovský problém. Nehľadá jednoduché riešenia, ale sťažuje riešiteľnosť problémov a zamotáva sa do vlastnej pasce neznalosti reality.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3894956x
Priemerná čítanosť článkov: 6057x

Autor blogu

Archív