Založ si blog

Pán Čižmárik je naozaj zástupca živnostníkov, alebo prezlečený hovorca vlády?

Pozorne sledujem vystupovanie tzv. „zástupcov“ živnostníkov a nestačím sa čudovať. Neviem, koho vlastne tieto združenia či osoby zastupujúce tieto združenia naozaj zastupujú. Živnostníci to však určite nie sú.
Pozrel som si zopár vystúpení a len som s nemým úžasom žasol, čo tam vlastne pán Čižmárik rozpráva. Živnostníci, ktorí prejdú z paušálnej dane na skutočné jednoduché účtovníctvo, budú musieť platiť účtovníka pre veľmi „náročné“ jednoduché účtovníctvo. Úplnou čerešničkou na torte bolo však poukázanie na výhody a nevýhody prechodu zo živnosti na s.r.o.. Vraj musíme zaplatiť účtovníka, pretože asi sme naozaj všetci „sprostí“. Nikto z nás si nevie zaúčtovať zopár opakujúcich sa účtových položiek.
Pritom účtovné programy, ktoré nestoja až tak veľa a dokonca ani len ich upgrady nie sú až tak strašne drahé a zložité, aby to nezvládol aj živnostník aspoň so základnými znalosťami z oblasti informatiky. Tak mi to pripadá, ako keby sme mali len huby držať a uspokojiť sa naozaj zo všetkým, čo nám pohlavári vyjednali či dohodli. Je to číro číra hanba. Mňa nezastupujú žiadne zväzy a a už vôbec nie také, ktoré sú úplne mimo reality. Určite tieto zväzy nezastupujú ani väčšinu živnostníkov. Dané zväzy či odbory sú len bábkami v rukách moci. Sú tu na to, aby sa vládna suita mala na koho vyhovárať asi podobným spôsobom: „Veď ste pri rokovaniach mali svojich zástupcov a títo s podmienkami súhlasili“.
Máme tu nové podmienky. Zvýšené odvody a zase nové administratívne úkony. A pomoc? No žiadna. Normálne som sa pousmial nad politikou zamestnanosti. Na úrade práce kopa nevybavených žiadostí o naozaj minimálnu podporu pre začínajúcich živnostníkov vo výške cca 4100 €. No na druhej strane výzva na predkladanie žiadostí s minimálnou výškou 100.000 € pre malé a stredné podniky. Čo to pre živnostníka znamená? V prvom rade, že si musí vybaviť 100.000 €, kde miera kofinancovania predstavuje 50%. Koľko malých živnostníkov v súčasnej dobe má však k dispozícii prebytočných 100.000 €? Úmyselne píšem 100.000 € pretože platby sú zo strany štátu uznané až po vyplatení faktúr za dodaný tovar či služby. Pričom nikdy neviete pri kontrole, kde ste zabudli nejakú čiarku či bodku, aby vám dané náklady uznali.
Koniec koncov, nakoniec zistíte, že vlastne tú dotáciu ani pri takom vklade nepotrebujete. Na základe skúseností a osobných stretnutí je optimálnou sumou cca 30.000 €. Do tejto sumy by sa zmestila väčšina žiadostí. Neviem, kto a kde robil kedy prieskum, ale úradníci riadne prestrelili a absolútne sa netrafili do súm, ktoré by naozaj pomohli živnostníkom.
Dané združenia, či pán Čižmárik, respektíve ministri hospodárstva, či ministerstva práce a sociálnych vecí by sa naozaj mali zamerať na skutočné potreby živnostníkov a nielen ich. Dôchodky a iné problémy sa dajú riešiť úplne jednoducho. Len sa to nikomu akosi nechce.
Živnostníkov trápia registračné pokladne, bývalá „stojednotka“, byrokracia a neustála buzerácia „malých“ živnostníkov. Pretože títo naozaj len platia a platia a štát im môže siahnuť kedykoľvek na ich majeto,k ak niekomu niečo sú dlžní. Problém je však, kedy začne pomáhať živnostníkom štát?

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881152x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív