Založ si blog

Kam sa dostalo remeslo a školstvo v SR

Iste, dnes je téma blogov zväčša úplne iná téma. Ja sa však vrátim k mojej obľúbenej a to ku školstvu. Pred nedávnom som ukončil projekt Potter raiting. Dva roky sme sa stretávali s keramikármi, sochármi, umelcami z Cypru, Slovenska, ČR, Poľska a Turecka. Jednoducho, Turecko či Cyprus nás dávno predbehli. Nielen s kooperáciou a podporou na miestnej úrovni, či dokonca národnej, kde v Turecku produkcia keramiky tvorí aj nie malú časť HDP a kde im ich školstvo môžeme len tichučko závidieť a na Cypre síce keramiku už neučia v školách, ale podporu tomuto odvetviu vláda a región prejavili práve neskutočnou podporou pri realizácií aktivít, plenérov, ale aj organizovaním kurzov za pre záujemcov, ktoré podporuje finančne štát.
To je jedna z ciest, ktorou by sa malo transformovať aj slovenské školstvo. Chýba nám medzistupeň, ktorý bude oficiálne uznávaným vzdelávacím systémom. Nadprodukcia vysokoškolákov a nepotrebných odborov. Prebytok vysokých škôl a nekoncepčné stredné školstvo je v troskách. No ani toto nie je problém. Problém je, že ručná práca sa začala dehonestovať, čo v praxi znamená, že na dobrého elektrikára, kachliara či klampiara čakáte riadne dlho a obuvníka už ani nenájdete.
Na základných školách už nie sú populárne dielenské či pestovateľské práce. Veď na čo? Všetko za nás urobia aplikácie. Možno sa nájde ešte nejaká podpora z ministerstva kultúry, ministerstvo školstva zlyháva a ministerstvo sociálnej práce a rodiny absolútne ignoruje budúci vývoj a reštrukturalizáciu slovenského priemyslu, ktoré sa stalo montážnou halou automobiliek a tým pádom sme sa stali rukojemníkmi tohto priemyslu.
Vraj nie je požiadavka, aby takéto remeselné odvetvia štát podporoval. No ja som takúto požiadavku mal a musel som si nájsť školu, ktorá už v súčasnej dobe neexistuje. Samostatná škola, ktorá by vyučovala technológiu výroby keramiky fakticky na Slovensku už neexistuje. Podobný osud očakáva aj asi poslednú sklársku školu.
Napríklad keramickú produkciu zastupujú už len naozajstní „fanatici“. Je to hobby, relax a práca zároveň. Je však aj pravdou, že keramikár nikdy nevie dopredu, aký bude výsledok a aj možno toto odrádza súčasnú mladú generáciu, ktorá chce okamžité výsledky s o to väčším príjmom.
Štátom platené organizácie sa často venujú produkcie neplodných a až pofiderných publikácií, štúdií čo odporúčaní, kde nie je istý ani dopad ani výsledok, len sa tvoria papiere pre papiere. Kto bude mať konečne odvahu zrušiť vysoké školstvo zadarmo a skresať počet vysokých škôl a študentov? Jednoducho vysoké školstvo by malo byť platené a odbory, ktoré nám chýbajú by mali byť dotované v rámci štipendií a prospechu študentov a to isté na stredných odborných školách. Možno by radšej išli študenti na strojárske či remeselné odbory, ak by dostávali aj slušné prospechové štipendium.
Riešení je dosť, len sa akosi nechce. Vždy sa nájde nejaká výhovorka na to, prečo sa to nemôže a nie prečo by sa to malo. Ešte jedna vec, dobre si pamätám, ako sa zavádzal deviaty ročník, ktorý sa odôvodňoval aj vysokou mierou nezamestnanosti a takto sa predĺžila dochádzka do školy. Možno je na čase zrušiť deviaty ročník. Obnoviť učilištia či staré dobré nadstavby. Pripojil som aj krátke videá z výroby či zo stretnutia v Pezinku.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3898567x
Priemerná čítanosť článkov: 6063x

Autor blogu

Archív