Založ si blog

Čo Greta povedala a čo nie

Greta po svojom srdcervúcom hereckom PR výkone nepovedala nič, čo by sme nevedeli. Riešenia nedala. No a teraz k tomu podprahovému masírovaniu mozgov. Iste, na Zemi sa vytvára plastová škrupina. Jasné, že sa upozorňuje len na CO2, pritom metán či voda ako hlavní strojcovia skleníkových plynov sú v úzadí.
Stromy sa veselo rúbu ďalej a pri tejto ťažbe, nám tu neostane nič len holorub a krásne polia s totálnou eróziou. Či Smer či vláda pred nimi, všetci sú akosi ticho a pokračujú v tomto zámere vidiny euríkov vo vrecku.
A teraz na inú nôtu. Blíži sa globálna ekonomická kríza. Už ju nikto nepopiera, že je tu. Pričom poniektorí diskutujúci sa mi ešte pred nedávnom vysmievali, že čo to píšem. Teda predpoklad celého boja PR Grety za ozdravenie planéty môže vyznieť aj úplne ináč. Masívne sa začali púšťať a propagovať dokumenty o autonómnej doprave, o elektromobiloch atď..
Masívne sa začali odsúvať do úzadia klasické uhlíkové zdroje energie ako ropa či uhlie. Len je to taký Damoklov meč. Ropu v súčasnosti veľmi ťažko nahradiť niečím iným. Technológie sú, ale korporácie nepustia a tak sa pravdepodobne vytvorí tlak „zospodu“. Čo sa tým získa? Krátkodobé oživenie ekonomiky a náhrada starých áut novými elektromobilmi. Síce v pomere ceny dva až tri krát drahšími, ale čo majú robiť, ak chcú, aby ekonomika šľapala. No a tu nastáva druhý problém. O vplyve ropy v iných megaodvetviach je akosi ticho – textilný či potravinársky priemysel, farmaceutický atď… Ticho – maximálne trieďte plasty, ale nezaznieva nevyrábajte! Prečo? Pre miliardové biznisy. V súčasnosti hlavná ťarcha tvorcu CO2 dopadla na automobilový priemysel. Je v hľadáčiku, pretože ak zakážu dízel a benzín ľudia sú pohodlní a vymenia svoje auto za elektromobil. Na čas je globálna ekonomika zachránená. O tom, či aj príroda, veľmi pochybujem. Bude potrebná nová štruktúra napájacích staníc a hlavne bude potrebná elektrina.
Ďalší problém s dopytom vzrastie cena a nielen pre autá, ale aj pre obyčajného človeka a to je cieľ! Nie šetrenie či záchrana prírody, ale ovládanie spotrebiteľa! V doprave by postačovali projekty na kvalitné prepojenie sveta rýchlovlakmi aspoň suchozemských štátov namiesto letov, ktoré trvajú 45 minút, však, pán Kiska! On by vedel rozprávať o záchrane planéty celé hodiny. Dali by sa zaviesť bezobalové potraviny, ale to by zase nemali zisky hyperreťazce a hlavne Brusel by musel zmeniť legislatívu a to sa mu nechce. To je aspoň v rámci Európy. Inde asi zasiahneme dosť ťažko, teda myslím tým USA či Čínu. Už vôbec nevravím o Brazílskych pralesoch či Afrike.
Práve kvôli USA a južnej Amerike sa veľmi nevraví o metáne a čo ho spôsobuje. Ono aj HD a tráviaci systém ľudí má na tom svoj podiel.
Greta nadprodukciu nezastaví, len nahrnie ďalšie financie oligarchom do vrecka a dostane do problémov obyčajných ľudí. Spohodlneli sme a atomizovali sme sa. Áno, to je presne neoliberalizmus, kde JA je nadradené MY. To je presne to ak sa ľuďom vygumujú hlavy a stávajú sa mlčiacou väčšinou. Pohodlie a mamon peňazí nás ovláda. Pôžička – práca – pôžička – splátka – reklama – pôžička – splátka = novodobé otroctvo.
Grete možno ide o záchranu planéty, ale je mi jej ľúto a hlavne by som chcel vedieť, čo na to jej rodičia? Prečo to vôbec dovolili? Oligarchom takáto naivita krásne prišla vhod a už len obrázky, cvak fotoaparátu, úsmev, srdcervúce o ničom hovoriace prejavy a zase nejaká publicita či nejaké to srandovné ocenenie.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3898216x
Priemerná čítanosť článkov: 6063x

Autor blogu

Archív