Založ si blog

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť.
V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o určitý druh referenda koalície proti opozícii. Bude to fakticky rozhodujúci súboj, kde môže rozhodnúť aj jediný hlas. Nie je potrebné kvórum, proste nič. Voľba prezidenta je prvý krát spojená s otázkami schopnosti opozície a koalície osloviť v širšej miere svojho voliča a určiť smerovanie Slovenska.
Na jednej strane stojí neoliberálna SaS, PS a KDH s novou orientáciou neoliberálneho prúdu, na ktorú sme neboli veľmi zvyknutí. Jano Čarnogurský asi nie je veľmi spokojný. Skutočne tu vôbec nejde o osoby, ale o smerovanie a KDH jednoducho zmenilo svoju konzervatívnu orientáciu. O tom názve som už písal dosť, ako môže mať v názve „demokratické“, ak má stanovené princípy podľa Nového zákona a Biblie ako takej. Nuž, „moderní“ katolíci. Do tohto družstva patrí už nikým nechcené Olajno. Postupný prepad preferencií a stále Igiotské nápady atomofiek už nikoho nezaujímajú.
Druhé družstvo, ktoré momentálne stráca, reprezentujú strany Hlas, Smer a SNS. Pele sa spolieha aj na juh Slovenska a Maďarov žijúcich na Slovensku. Je to súboj národnej ľavice s neoliberálnou pravicou. Len s tým rozdielom, že funkcie vedenia štátu a trhovej ekonomiky sú už v rukách Bruselu, kde vládne strany sa pokúšajú ešte ako tak odporovať niektorým nezmyselným príkazom oproti opozičným stranám, ktoré servilne budú súhlasiť asi so všetkým, čo Brusel povie.
Vládne strany budú potrebovať pomoc voličov aj z tvrdého národného jadra a podobne aj z prostredia národnostných menšín. To bude celkom zaujímavý súboj. Úmyselne nepíšem, že by voliči neúspešných kandidátov mali voliť toho, alebo onoho. Ak sa dostane do štádia, že ideme voliť na základe odporúčaní, tak sme stali stádom. Každý má vlastný rozum a nech si zvolí, koho chce. Mala by to byť jeho slobodná vôľa, jedine, že by bol za tým znova nejaký 500 € sľub bobkového listu.
Tieto prezidentské voľby budú skutočne aj určitým vyjadrením spokojnosti či nespokojnosti občanov. Jedna z najväčších ankiet.
Teraz k ďalším voľbám do EP. Pozrel som si kandidátky a som mierne zhrozený z mien, o ktorých som nikdy nepočul, neviem ani čo robia a len dúfajú, že sa dostanú na lepšie pozície. Pozerám na obe scény, strán viac ako dosť a môžem v pohode napísať, že niektoré väčšie strany budú mať riadny problém dostať čo i len jedného poslanca. O liberálneho voliča zvedie súboj SaS s PS. Tu by som favorizoval SaS, ktorá má podstatne lepšie tromfy ako PS. Čo sa týka Smeru a Hlasu, tak tam to vidím na značný náskok Smeru. Pre zmenu Republika a SNS. SNS to asi druhý krát až tak nevyjde a skôr budú voliť ľudia Republiku. Znovu sa to rozdrobilo. KDH má svoju voličskú základňu, ale môže stratiť svojou orientáciou na neoliberálnu scénu, kde jednoducho programy nijako nemôžu zladiť. Ostatné strany mali skôr uvažovať o spájaní a nomináciách čo ich ľudia aspoň trošku poznajú.
Ja budem voliť tých, ktorých poznám aj osobne a poznám ich prácu.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3899650x
Priemerná čítanosť článkov: 6065x

Autor blogu

Archív