Založ si blog

Vraj vysoký podiel nezamestnaných mladých ľudí

Tak to vraví Brusel a tak aj naši mocipáni. Ono nielen mladí nezamestnaní, ale aj neprispôsobiví, majú na tom svoj podiel. Teraz však k prvej skupine. Dotácie na vytvorené pracovné miesta pre mladých ľudí? Nič viac či menej iba čistý populizmus zo strany Bruselu a úradníkov, ktorí prax videli akurát tak v tom svojom ovále či válove v Bruseli.
V prvom rade je chyba niekde úplne inde. Mladým sa jednoducho pracovať nechce. Respektíve chce, ale za veľa peňazí nerobiť nič. Každý chce byť manažér či riadiaci pracovník, alebo len agent s teplou vodou. Je zaujímavé, že kto chce prácu si nájde. Teraz píšem, práve o tých mladých nezamestnaných, ktorí len hlivejú a čakajú na príspevok od rodičov.
Pamätám si časy a to bol socializmus, keď sme robili v podnikoch cez prázdniny. Chodili na brigády za pár korún a boli sme radi, že máme na nejaký výlet s partiou. Nikto sa nehanbil zametať, čistiť fľaše, zberať papier či železo. Dokonca triedy mali aj zberových referentov a bola česť vyhrať súťaž v zbieraní druhotných surovín.
Chodím, pozerám a všímam si ľudí čo pracujú ako remeselníci či v stavebníctve. Skoro vôbec sa nestretám s mladými ľuďmi pri stavbách. Všetko sú to väčšinou robotníci nad 35 rokov. Asi je ťažko niekomu vysvetliť, že nie každý môže byť riadiaci pracovník či dobrý ekonóm, alebo právnik. No fakt je ten, že práve na nieto pozície sa chce dostať každý jeden z mladých. To už vôbec nevravím o tuposti a naivite finančných poradcov. Sú síce sebavedomo drzí, ale to je asi tak všetko.
Aké návrhy pre mladých? Poďme ho na farmy či družstvá. Dojiť, čistiť polia od kameňa, opravovať staré budovy, robiť dobrovoľnícku činnosť, pomáhať pri zveľaďovaní miestnej infraštruktúry či čistení prostredia od odpadkov. Práce je nadostač, len sa akosi odvyklo od fyzickej práce. Naše krajčírky vystriedali čínske či vietnamské. Našich poľnohospodárov vystriedali úmyselným riadením krachom, poľnohospodári z „vyspelej EU“, textilné odvetvie padlo úplne, dalo by sa pokračovať. Je to iba o chcení. Ako to, že Španieli majú veľkú nezamestnanosť a niektorí Slováci tam stále chodia na oberačky. Jednoducho Španiel za 800 € robiť nebude, nie tí starší, ale práve tí mladší, ktorí by na nemali na svoj drahý značkový životný štýl. Je to niečo podobné ako u nás s istou minoritou, ktorá jednoducho robiť nebude, pretože sme jej to umožnili. Ak táto minorita tvorí cca 7 % aktívneho obyvateľstva, teoreticky ani nemáme vysokú nezamestnanosť, ale prakticky sa cca 8% reálnej nezamestnanosti nikdy nezbavíme, pokiaľ budú štedré odmeny pre tieto elementy. Teda nie podporov na vytvorenie iba čisto teoretických pracovných miest, ale práve prinútením pracovať prostredníctvom tvrdých opatrení. Ak môže učiteľ robiť za 500 € mesačne v čistom, prečo nemôže pracovať za 400 € mladý človek?

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3898202x
Priemerná čítanosť článkov: 6063x

Autor blogu

Archív