Založ si blog

Vratky DPH, prílev zahraničných turistov a verejné obstarávanie je proti akejkoľvek logike

To, čo predvádza Smer a pán minister Kažimír, je niečo absurdné. Vraj zahraniční turisti nás začnú navštevovať kvôli vratkám DPH. Cestujem už dosť dlho po svete a vlastne mi ani nenapadlo niekde žiadať nejaké vratky. Žeby za lístky do múzeí, či nejaké to tričko?
Kedysi by to bolo možno reálne, keď sme vozili hi-fi veže či náradie zo západu, teraz je to už len absurdita. Skôr mi to pripadá ako veľmi dobrý nápad na okrádanie štátu v menšom. Slovák je tvor vynaliezavý a určite si poniektorí založia firmy aj s danou aplikáciou a bločky sa budú veselo tlačiť a financie znovu potečú niekam na súkromné účty. Už vidím, ako sa zvýši počet turistov z Ukrajiny a urobia sa nové cestovné agentúry s názvom za biznisom na Slovensko! Nebudeme stíhať dokladať tovar! Avšak koľkí sú neplatcami DPH? Potom turista bude veľmi smutný, že na džbán nedostane bloček s DPH .
Už samotný systém vratiek je u nás chorý a potreboval by prekopať. Prečo nemôže u nás platiť DPH len konečný prijímateľ tovaru a služieb? O koľko by sa zjednodušilo účtovníctvo? Stačilo by len zaviesť pre rýchle spracovanie trebárs karty na DPH. Teda platca DPH, ktorý kupuje materiál, zadá číslo karty do systému a ten mu odráta DPH a zároveň zaradí do systému, že ten materiál kúpil. Ak odpredá hotový produkt konečnému spotrebiteľovi, zaplatí daň štátu a hotovo.
Čiže každý platca by platil za konečného príjemcu. Úplne by sa tým zjednodušil aj nákup DHIM či HIM a nemusel by vypisovať vratky.
No a teraz ten preslávený systém EKS. Je postavený úplne naopak. Mal by jednoducho vzniknúť portál súbežný s EKS s ponukou tovaru a služieb. Takto je úplne zbytočný systém tovarov a služieb, ktorý si musí objednávateľ sám definovať. Nebolo by lepšie si len zadať, čo približne hľadám a z porovnávača cien mi vyhodí žiadané výrobky, ktoré si už môžem objednať priamo? No a v prípade viacerých možností by som mal možnosť osloviť jednotlivé firmy do súťaže o zníženie ceny. Všetko tu už je na súkromných portáloch, tak prečo len neodkopírovať kvalitné stránky a to, čo je na nich dobré? Vymýšľame zbytočne predražené a zložité systémy namiesto zjednodušenia operácií.
No a posledná vec, vraj nám chýbajú pracovné sily. No poviem to takto. Úradníkov či štátnych zamestnancov či je viac ako dosť. Čo takto nejakých 100.000 prepustiť a tým pádom ostatným zvýšiť príjem? Možno by to bolo vhodné a spoznali by poniektorí aj prácu za pásom či teraz tak populárne pomenovania – operátora výroby.
Veľmi dobre sa však aj pamätám, ako sa v školách zavádzal deviaty ročník. Vraj aby sa znížila nezamestnanosť. Nuž, je načase, aby sme sa vrátili k osemročnej základnej škole.
Ozaj a vďaka za cenzúru predchádzajúceho článku bez vysvetlenia.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:01

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3898162x
Priemerná čítanosť článkov: 6062x

Autor blogu

Archív